.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500
Potatis
1
Schalottenlök
250
Broccoli
Nötfärs
25
Havregryn
4
Kycklingbuljong
20
Tranbär
25
Senap
(Innehåller Senap)
1.33
Smör (steg 5)
1
Ägg
1.25
Vatten (steg 4)
Sätt ugnen på 200°C. Tärna potatis (skalning valfritt) i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull och täck med kallt vatten*. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är genomkokt, 15-20 min. Häll av i ett durkslag och häll sedan tillbaka potatisen i kastrullen. Ta av värme och sätt åt sidan. TIPS: Spara 1 dl av kokvattnet som du sedan kan använda när du mosar potatisen i steg 5.
Finhacka schalottenlök. Dela broccoli i tunna buketter. Placera buketterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja* och krydda med salt* och peppar*. Rosta broccolin på översta hyllan i ugnen tills gyllenbrun och mjuk, 10-15 min.
Blanda nötfärs, schalottenlök, senap, havregryn och ägg* ordentligt i en bunke. Krydda med salt* och peppar*. Ta 1 msk av köttfärsen och rulla till en liten köttbulle. Lägg den på en tallrik och fortsätt rulla resten av färsen. Köttfärsen räcker till ca 6 köttbullar/person. TIPS: Rulla bullarna ordentligt så är det mindre chans att de går sönder vid stekning.
Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttbullarna tills de får en jämn yta, 6-7 min. Tillsätt smör*, kycklingbuljong, tranbär och vatten* (se ingredienslistan). Rör om, sätt på ett lock och låt såsen sjuda tills köttbullarna är färdiglagade, 7-8 min. VIKTIG: Köttbullarna är genomstekta när köttet är utan inslag av rosa.
Mosa potatisen tillsammans med 1-2 msk av det sparade kokvattnet, eller följ tipset nedan. Krydda med salt* och peppar*. Låt stå under lock för att hålla värmen medan köttbullarna färdiglagas. TIPS: Du kan också mosa potatisen med en skvätt mjölk och en klick med smör.
Ta av locket från stekpannan och höj värmen när köttbullarna är genomstekta. Koka skyn tills den är blank och har tjocknat något, 1-2 min. Fördela potatismoset mellan era tallrikar och placera broccolin vid sidan av. Toppa med köttbullar och en generös slev med skysås.