Ikväll frestar vi med härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med kokt potatis som trogen följeslagare. Picklad gurka med dill skapar perfekt balans och den ljuvliga brunsåsen med lingonsylt fulländar denna fantastiska måltid.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Blandfärs
12.5
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
½
Schalottenlök
400
Småpotatis
4
Kycklingbuljong
50
Lingonsylt
1
Gurka
1
Dill
25
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
100
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
½
Socker (steg 2)
½
Salt (steg 3)
1
Ägg (steg 3)
1
Olivolja (steg 4)
½
Vatten (steg 5)
1
Vatten* (steg 2)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.
Under tiden, skär gurka i tunna skivor.
Grovhacka dill.
Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en liten skål.
Rör i gurka och dill och ställ åt sidan.
Häll av lagen innan servering.
Finhacka schalottenlök [½ st, 2P].
Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], schalottenlök, ströbröd [1/2 påse, 2P] och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10-12 min, eller tills brynta och genomstekta (sänk till medelvärme när de är brynta).
Lägg över dem till en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Hetta upp samma stekpanna på medelvärme (utan att skölja av den först).
Tillsätt brunsås, kycklingbuljong och vatten [1/2 dl I 1 dl]. Sjud i 3-4 min, tills genomvarmt. Krydda med salt och peppar.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om såsen verkar tjock.
Lägg upp köttbullar, potatis och picklad gurka på tallrikar.
Ringla brunsås över köttbullarna.
Servera med lingonsylt.