Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med silkeslent potatismos. De sötsura gurkorna skapar perfekt balans och den ljuvliga gräddsåsen fulländar denna fantastiska måltid.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Vitlöksklyfta
1
Gurka
1
Dill
25
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
4
Kycklingbuljong
500
Bakpotatis
250
Blandfärs
25
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1
Morot
½
Lök
100
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
½
Salt (steg 1)
3
Mjölk (steg 1)
½
Socker (steg 2)
1
Ägg (steg 3)
1
Olivolja (steg 3)
¼
Salt (steg 3)
½
Vatten (steg 5)
1
Vatten* (steg 2)
¼
Salt (steg 5)
Koka upp saltat vatten i en medelstor kastrull.
Skala och skär potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar. Tillsätt eventuellt en klick smör. Sätt lock på för att hålla på värmen.
Under tiden, skär gurka i tunna halvmånar.
Finhacka dill.
Placera dill, vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en skål. Rör i gurka i lagen och sätt åt sidan tills servering.
Häll av lagen innan servering.
Blanda blandfärs, kycklingbuljong, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål.
Med fuktiga händer, rulla 1 msk av färsen till en köttbulle. Placera den på en tallrik och fortsätt med resten av färsen - ca 5 per person.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 10-12 min, eller tills de är genomstekta och har fin stekyta.
VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Under tiden köttbullarna steks, finhacka morot (oskalad).
Skär lök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Finhacka (eller pressa) vitlök.
Ta köttbullar av värmen och sätt åt sidan på en tallrik.
Tillsätt morot, lök och vitlök i stekpannan, och fräs i 2-3 min. Tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Tillsätt brunsås, vatten [1/2 dl | 1 dl], och sjud i 2-3 min. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]och peppar. Tillsätt köttbullar och låt dem värmas upp.
Häll av lagen från gurkan.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen blir för tjock.
Lägg upp potatismos, köttbullar och picklad gurka på tallrikar.
Ringla över brunsås.