Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med silkeslent potatismos. De sötsura gurkorna skapar perfekt balans och den ljuvliga gräddsåsen fulländar denna fantastiska måltid.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Gurka
1 portionspåse
Dill
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
500 g
Bakpotatis
250 g
Blandfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Morot
½ st
Lök
100 g
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
4 g
Vitlöksflörter
½ tsk
Salt (steg 1)
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 st
Ägg (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 5)
1 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Koka upp saltat vatten i en medelstor kastrull.
Skala och skär potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar. Sätt lock på för att hålla på värmen.
TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Skär gurka i tunna halvmånar.
Finhacka dill.
Placera vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en skål. Rör i gurka och dill i lagen och sätt åt sidan tills servering.
Häll av lagen innan servering.
Blanda blandfärs, Vitlöksflörter, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Med fuktiga händer, rulla färsen till köttbullar (5 per person). Placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10-12 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta. Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Under tiden, finhacka morot (oskalad).
Halvera lök och skär den [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Finhacka (eller pressa) vitlök.
Tillsätt morot, lök och vitlök i stekpannan, och fräs i 2-3 min, eller tills mjuknat och väldoftande.
Tillsätt brunsås, vatten [1/2 dl | 1 dl] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], och sjud i 2-3 min.
Tillsätt köttbullar och låt dem värmas upp.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen blir för tjock.
Lägg upp potatismos, köttbullar och picklad gurka på tallrikar.
Ringla över sås.