Dagens fun fact – kapris är varken en frukt eller grönsak, utan faktiskt en örtväxt! Hade du koll på det? Huvudsaken är ju ändå smaken, och den salta kaprisen kommer verkligen till sin rätt i denna krämiga pastarätt och ger en härlig kontrast till såsen med crème fraiche, citron, riven ost och färsk persilja. Vi toppar spaghettin med rostade körsbärstomater, rucola och pangrattato med valnötter, och sen är det dags att hugga in på middagen!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
30 g
Kapris
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
2 g
Grovmalen svartpeppar
40 g
Rucola
125 g
Körsbärstomater
1 st
Lök
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
1 portionspåse
Bladpersilja
½ st
Citron
1 st
Vitlöksklyfta
¼ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Socker (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Halvera körsbärstomater.
Placera tomat på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 15–20 min, tills mjuka och brynta.
Under tiden, finhacka valnötter.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko och valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och krispiga.
Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Ställ åt sidan i en liten skål.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1,5 dl | 3 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Skölj rucola.
Skär lök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme. Stek lök i 4–5 min, tills mjuk.
Riv persiljablad i grova bitar.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Tillsätt vitlök och svartpeppar till pannan och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Sänk pannan till medelvärme och vänd ner pasta, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och sparat pastavatten.
Rör i crème fraiche, kapris (inklusive lagen), persilja, finriven ost och citronsaft [1 msk | 2 msk].
Lägg upp pasta i djupa skålar.
Toppa med pangrattato, rucola och rostade körsbärstomater.
Ringla eventuellt över en skvätt olivolja.