Föll ni för den frestande titeln på detta recept? Vi garanterar att ni inte blir besvikna över resultatet. Ikväll lagar vi nämligen en fantastisk laxgratäng med spenat och mornaysås, som toppas med krämig potatismos med ost. Perfekt tillbehör är en fräsch rucolasallad med olivolja och citron.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500
Bakpotatis
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
30
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
100
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
½
Citron
20
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
40
Rucola
25
Pankoströbröd
(Innehåller Vete, Gluten, Sulfiter)
3
Mjölk (steg 1)
½
Salt (steg 1)
2
Olivolja (steg 2)
½
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], finriven ost, salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skölj spenat och rucola.
Skär citron [½ st, 2P] i klyftor.
Ta bort skinn från lax, och tärna lax i 3 cm stora bitar på en separat skärbräda.
Blanda panko, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.
Riv spenatbladen med händerna och placera dem i en ugnsform tillsammans med lax, mornaysås och en nypa peppar. Blanda, sprid ut i ett jämnt lager, och toppa med färdigt potatismos.
Strö panko ovanpå och grädda i ugnen i 12-15 min, tills gyllene.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Ta ut den färdiga laxgratängen och låt den svalna några minuter innan servering.
Precis innan servering, blanda rucola, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en skvätt citronsaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Lägg upp laxgratäng på tallrikar.
Servera med rucolasallad.