Miso är en japansk fermenterad bönpasta med en karakteristisk umamismak. Den förknippas därför ofta med asiatisk mat, men fungerar minst lika bra i en krämig pastarätt! Den blir ett fint komplement till ostronskivling, som spelar huvudrollen i dagens middag. Vi kombinerar dessa två ingredienser i en sås med crème fraiche, ost, spenat och vitlök att vända rigatoni i och rostar en krispig pangrattato på panko, solrosfrön och persilja att strö över toppen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
2 st
Vitlöksklyfta
15 g
Misopasta
(Innehåller Soja, Gluten, Vete)
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Senap)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
200 g
Ostronskivling
60 g
Spenat
1 portionspåse
Bladpersilja
1.5 dl
Sparat pastavatten
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till pangrattato
1 msk
Olja till grönsaker
2 msk
Smör till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko och solroskärnor i 3–4 min, tills gyllene och krispiga.
Krydda med salt och en nypa peppar och ställ åt sidan i en skål.
Skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i stekpannan på medelhög värme.
Riv svamp i grova bitar direkt i pannan och stek i 2–3 min, eller tills brynt.
Tillsätt lök och stek i ytterligare 3–4 min, tills mjuk.
Under tiden, skölj spenat.
Finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.
Tillsätt vitlök, grönsaksbuljong och miso och stek i 1 min, tills väldoftande.
Rör ner crème fraiche, sparat pastavatten, finriven ost, pasta, smör och spenat i stekpannan.
Sjud i 1–2 min, tills sås har tjocknat och spenat mjuknat.
Rör ner persilja i panko precis innan servering.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt kokvatten om pasta verkar torr.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med örtpangrattato.