Idag lagar vi en perfekt kokt risotto, där riset har kvar lite tuggmotstånd. Champinjoner passar väldigt bra i risotto och sockerärtor och basilika ger vacker färg åt rätten. Smör och osten gör risotton krämig, och spröd prosciutto fulländar mästerverket.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Risottoris
50
Prosciutto
200
Champinjoner
½
Citron
1
Lök
1
Vitlöksklyfta
4
Kycklingbuljong
40
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4
Vitlöksflörter
½
Sockerärtor
1
Basilika
1
Smör (steg 1)
6
Vatten (steg 2)
1
Olivolja (steg 3)
¼
Salt (steg 3)
1
Smör (steg 5)
Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluft).
Finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och vitlök under omrörning i 1-2 min, tills mjuk.
Tillsätt risottoris och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.
Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter och kycklingbuljong och koka upp.
Sänk till medelvärme och låt risotto sjuda i 18-22 min, eller till buljongen har absorberats, rör då och då.
TIPS: ‘Al dente’ betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, skär svamp i kvartar.
Fördela prosciutto på en sida av en plåt med bakplåtspapper.
Placera svamp på den andra sidan och ringla över olivolja [1 msk | 2 msk]. Krydda med salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] och peppar.
Baka svamp och prosciutto i 8-10 min.
TIPS: Var noga med att det ska vara avstånd mellan prosciuttoskivorna.
Under tiden, grovhacka basilika.
Skär citron [½ st, 2P] i klyftor.
Skär sockerärtor [½ påse, 2P] på längden.
Ta av färdig risotto från värme och rör i sockerärtor [½ paket, 2P], bakad svamp, riven ost, citronjuice [1 msk | 2 msk], basilika (spara lite till garnering) och smör [1 msk | 2 msk].
Smula ner hälften av proscuitton och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
TIPS: Det är viktigt att krydda, så krydda med salt och peppar och smaka igen.
Lägg upp risotto i skålar.
Smula över resterande prosciutto och garnera med basilika.