Är ni en familj som älskar pasta? Då är det kanske på tiden att prova ett nytt pastarecept! Det hjälper vi med i kväll, när vi lagar en underbar räkpasta. Vi kokar spaghetti som vi blandar med stekta räkor, rödlök, purjolök och vitlök. Rätten får ljuvlig krämighet av crème fraiche och ost, och en spännande twist av dill och citron!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Purjolök
1 st
Citron
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
150 g
Kungsräkor
(Innehåller Kräftdjur)
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Dill
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Senap, Soja)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller Mjölk)
1 st
Lök
1 st
Morot
¼ tsk
Salt till räkor
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skär lök i tunna skivor.
Dela purjolök på längden och skär i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka dill.
Riv morot (oskalad) grovt.
Skär citron i klyftor.
Finhacka räkor på en separat skärbräda.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt och en nypa peppar. Stek i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Lägg över räkor till en liten skål, pressa över en generös skvätt citronsaft och ställ åt sidan.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vattnet. Koka i 8–9 min tills "al dente".
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Lägg tillbaka pastan i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) "Al dente" betyder att pastan är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, purjolök och vitlök i 2–3 min, eller tills det börjar mjukna.
Tillsätt morot och stek i ytterligare 3 min, tills mjuk.
Tillsätt crème fraiche, sparat pastavatten, grönsaksbuljong, dill (spara lite till garnering), salt och en nypa peppar till stekpannan. Sjud sås i 4–5 min.
Rör i pasta och räkor.
TIPS: Tillsätt mer vatten om såsen är för tjock.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med hyvlad ost och dill.
Servera med citronklyftor.