Pastagratäng är både gott, mättande och lätt att laga. Extra smarrig blir den med svampfylld tortelloni, som i denna vegovariant. Vi kokar pastan med vitlök, purjolök och citronpeppar i en sås på matlagningsgrädde och misopasta innan vi gräddar den gyllene i ugnen under ett krispigt pankotäcke med gräslök. En syrlig sallad med rucola och citron blir ett fräscht tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Svamptortelloni
(Innehåller Gluten, Vete, Mjölk, Ägg Kan innehålla Soja, Nötter, Fisk, Kräftdjur, Blötdjur, Senap, Selleri)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Purjolök
1 portionspåse
Gräslök
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
40 g
Rucola
½ st
Citron
15 g
Misopasta
(Innehåller Soja, Gluten, Vete)
2 g
Citronpeppar
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 msk
Smör (steg 2)
2 msk
Olivolja (steg 2)
3 dl
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en stor, helst ugnssäker, stekpanna på medelhög värme.
Stek purjolök i 4–5 min, tills mjuk.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka gräslök.
Blanda panko, olivolja [2 msk | 4 msk], gräslök, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Tillsätt vitlök och citronpeppar till stekpannan med purjolök och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Rör ner misopasta [1/2 paket, 2P], grönsaksbuljong, matlagningsgrädde och vatten [3 dl | 6 dl].
Sänk till medelvärme och tillsätt tortelloni. Sjud under omrörning i 1–2 min, tills såsen är tjock och tortelloni något mjuka.
Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Lägg över tortelloniblandning i en ugnsform (om stekpannan inte är ugnssäker).
Toppa med pankoblandning.
Grädda i ugnen i 5–7 min, eller tills toppingen börjar bli knaprig.
Under tiden, halvera citron [1/2 st, 2P].
Skölj rucola.
Blanda rucola, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en skvätt citronsaft och olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor skål.
Lägg upp tortellonigratäng i djupa skålar.
Toppa med rucola.