Har du aldrig hört om orzotto? Det är en italiensk maträtt som påminner om risotto. Skillnaden är att i orzotto används orzo - en pasta som liknar ris, men smakar som pasta. Vår krämiga tomatorzotto bygger vi med orzo blandad med Oatly's växtbaserade iMat, ost, tomat. Vi toppar med balsamicostekt svamp, krispig pangratto och färsk rucola med pinjenötter!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
180 g
Orzo
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
½ burk
Tomatpuré
1 st
Lök
4 g
Medelhavets Pärla
4 g
Vitlöksflörter
150 g
Portabello
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
20 g
Rucola
1 st
Vitlöksklyfta
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
125 ml
Oatly iMat
(Innehåller Gluten)
1 msk
Smör (steg 1)
¼ tsk
Socker (steg 1)
4.5 dl
Vatten (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 2)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Finhacka lök.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna (använd en som har lock) på medelhög värme.
Stek lök i 1-2 min, eller tills genomskinlig.
Tillsätt tomatpuré [1/2 burk, 2P], Medelhavets Pärla, Vitlöksflörter och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], och stek i 30 sek.
Tillsätt orzo, vatten [41/2 dl | 9 dl], sojasås och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] till stekpannan.
Koka upp, och sänk till medelvärme. Sjud under lock, rör om då och då, i 12-14 min, eller tills orzo är "al dente".
TIPS: Om du inte har ett lock använd folie istället.
TIPS: "Al dente" betyder att orzo är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, skär svamp i tunna skivor, och placera på en sida av en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över balsamvinäger och olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Stek i ugnen i 8-10 min, tills mjuka.
Under tiden, skölj rucola [1/2 påse, 2P].
Finhacka eller pressa vitlök.
När det återstå 5 min av svampens tillagningstid, placera panko, vitlök, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt på andra sidan av bakplåten [2 plåtar, 4P]. Blanda väl.
Placera pinjenötter i ett hörn av plåten.
Rosta i 3-4 min, eller tills pangrattato och pinjenötter är gyllene.
Rör i iMat [1/2 paket, 2P] med orzon. Sjud i 1-2 min, eller tills såsen har tjocknat något.
Ta av stekpannan från värme och rör i riven ost.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzotton ser torr ut.
TIPS 2P: Använd kvarvarande iMat i ditt morgonkaffe för en utsökt krämig smak.
Lägg upp orzotto i skålar.
Toppa med balsamicostekt svamp och strö över pangrattato.
Garnera med rucola och pinjenötter.
TIPS: Ringla eventuellt över en skvätt olivolja.