Dhal är en indisk lingsryta med massor av härliga smaker. Förutom kryddblandningen Milda Mahal, ingefära, chili och vitlök innehåller vår version krämig kokosmjölk, lök, tomat och så klart, rättens stjärna – röda linser. För att göra rätten extra matig serverar vi vår dhal med ört och- smörstekt pitabröd och toppar den med färsk gurka för en krispig kontrast.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lime
10 g
Ingefärspasta
1 portionspåse
Mynta & koriander
200 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
2 st
Tomat
1 st
Gurka
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Röd chili
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
90 ml
Kokosmjölk
4 g
Milda Mahal
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 msk
Smör till stekning
3 dl
Vatten till gryta
1 msk
Smör till smör
Ta ut smör från kylskåpet.
Finhacka lök och tomat.
Kärna ur och finhacka chili.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj röda linser.
Skär lime i klyftor.
Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 2–3 min, eller tills mjuk.
Tillsätt ingefärspasta, chili, vitlök, Milda Mahal, tomat och linser och stek i 1–2 min, tills väldoftande.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt vatten, kokosmjölk, grönsaksbuljong och sojasås till stekpannan.
Koka upp, sänk till medelvärme och sjud under lock i 15–20 min, tills linser är mjuka.
Krydda med en nypa salt, peppar och en generös skvätt limesaft.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om dhalen verkar för tjock.
Under tiden, tärna gurka i 1 cm tjocka bitar.
Finhacka mynta- och korianderblad.
Blanda mynta, koriander, smör och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Hetta upp en ny stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt örtsmör och pitabröd och stek i 1–2 min på varje sida, tills brynta.
Lägg upp dhal i skålar och toppa med gurkbitar.
Servera med örtstekt pitabröd.