Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Vill du laga en enkel och god vegetarisk middag med inspiration från Mellanöstern? Då är det här recptet som gjort för dig. Vi gräddar vegobullar som smaksatts med vår egen kryddblandning Panamat och serverar dem med spiskummindoftande tranbärsris. Inte nog med det – vi hinner även svänga ihop en snabb sallad på spenat, gurka, mynta och syltad lök och en svalkande vitlöksyoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
160 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Panamat
150 g
Långkornigt vitt ris
40 g
Tranbär
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Mynta
1 st
Gurka
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
½ st
Citron
2 g
Spiskummin, malen
½ st
Rödlök
1 msk
Smör (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2.5 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 2)
2 st
Ägg (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor kastrull på medelvärme.
Fräs spiskummin i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [21/2 dl | 5 dl] och koka upp.
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av kastrullen från värme, rör ner tranbär och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, halvera citron [1/2 st, 2P].
Skär lök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Blanda lök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och en generös skvätt citronsaft i en stor skål och ställ åt sidan.
Blanda vegofärs, Panamat, ägg [2 st | 4 st], panko, salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Rulla färsen till vegobullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i ugnen i 10–12 min, eller tills lätt gyllenbruna.
TIPS: Färsen är ganska fuktig, så krama bollarna försiktigt för att de ska hålla formen.
Under tiden, grovhacka gurka.
Finhacka mynta.
Skölj spenat.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, yoghurt och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Rör ner gurka, mynta, spenat och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i skålen med syltad lök.
Lägg upp vegobullar, ris och sallad på tallrikar.
Servera med vitlöksyoghurt.