Vi har snöat in på laksa på sista tiden, och det av en god anledning - det är ju bara sååå gott! Här kommer ett tjugominuters recept på vegetarisk laksa som du gör av färska grönsaker med spännande smaksättning i form av jordnötssmör, gul currypasta, sojasås och såklart kokosmjölk. Koka nudlarna direkt i soppan, häll upp i skålar och toppa med krispig tofu och salladslök. Namnam!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Paprika
125
Kokosmjölk
1
Vitlöksklyfta
250
Tofu
1
Salladslök
20
Gul currypasta
(Innehåller Senap)
150
Fullkornsnudlar
(Innehåller Vete, Gluten)
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1
Morot
1
Tomat
4
Grönsaksbuljong
25
Jordnötssmör
(Innehåller Jordnötter)
4
Vatten
Socker
1
Vetemjöl
Koka upp vatten* i en vattenkokare. Kärna ur och skär paprika i små bitar. Skiva salladslök tunt. Riv vitlök. Skär tomat och morot i 2 cm stora bitar. Häll av och skär tofu i 2 cm stora bitar.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs paprika, vitlök, hälften av salladslöken, morot och tomat i 2 min. Tillsätt currypasta, rör om och låt fräsa i 1 min. Rör i kokosmjölk [1/2 paket, 2 pers], grönsaksbuljong och det kokande vattnet* (se ingredienslistan). Koka upp och låt sjuda.
Tillsätt jordnötssmör, sojasås och en nypa socker*. Låt sjuda lugnt och stilla i 10 min. Smaka av din laksa med salt* och peppar*.
Medan laksan sjuder, blanda mjöl*, en generös nypa salt* och peppar* i en djup tallrik. Vänd tofun i mjölet så bitarna blir jämnt täckta. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. När oljan är varm, lägg tofun i pannan och krydda med en nypa salt* och peppar*. Stek, vänd tofun med några minuters mellanrum, i 6-8 min tills den är krispiga och gyllene på alla sidor.
När laksan har sjudit i 10 min, tillsätt nudlar. Dela nudlarna med en träslev allt eftersom de mjuknar. Låt koka tills de är klara, ca 4 min. TIPS: Tillsätt en skvätt varmt vatten om nudlarna sugit åt sig för mycket kokosmjölk, så återfår soppan rätt konsistens.
Ta av nudelsoppan från plattan och smaka av med salt* och peppar* om det behövs. Fördela laksa och fullkornsnudlar mellan era tallrikar och toppa med krispig tofu och resterande salladslök.