”Laksa” är en nudelrätt från Sydostasien, och i kväll lagar vi en vegoversion som är både enkel och supergod. Vi använder Udon-nudlar, som är lite tjockare än vanligare nudlar, och steker vegostrimlor med lök och morot. Vi tillsätter sojasås, kokosmjölk och vår egen kryddblandning Ga-Laksa. Den krämiga såsen får sällskap av nudlar och spenat och till sist toppar vi med koriander och chiliolja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Udonnudlar
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Rödlök
1 st
Morot
½ st
Lime
200 g
Veganska strimlor
(Innehåller Soja)
8 g
Ga-Laksa
200 ml
Kokosmjölk
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
½ g
Chiliflakes
1 portionspåse
Koriander
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Koka nudlar i 4–6 min, eller tills mjuka.
Precis innan nudlarna är färdiga, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.
TIPS: Vattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, chili flakes [1/2 påse, 2P], olivolja [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en liten skål och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär rödlök i tunna skivor.
Skär morot (oskalad) i 1/2 cm tunna stavar.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegostrimlor, lök, morot, en nypa salt och peppar i 4–5 min, tills brynt och moroten är mjuk.
Rör i Ga-Laksa och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt sojasås, kokosmjölk och kokvatten [1 dl | 2 dl] till stekpannan och rör om. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar.
Skölj spenat.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Rör i nudlar och spenat precis innan servering.
TIPS: Tillsätt mer kokvatten om såsen verkar för tjock.
Lägg upp vegostrimlor och nudlar i skålar.
Ringla över chiliolja.
Garnera med rivna korianderblad och pressa saft över från limeklyftor.