Har du aldrig hört om maträtten Larb? Larb är en typ av sallad med kokta/stekta ingredienser, som är nationalrätt i Laos. Salladen innehåller olika typer av protein, i kvällens variant har vi valt linser som vi steker med schalottenlök och pak choi. Klassiska tillbehör till Larb är varmt, krämigt ris och råa grönsaker. Ikväll serverar vi vår Larb med utsökt vitlöksris, och en härlig gurksallad, som blir extra vackert grön av mynta och koriander. Vi toppar med en spicy srirachamajo, och så är maten färdig att serveras!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2
Morot
½
Röd chili
1
Ingefära
1
Gröna linser
50
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
10
Sesamfrön
1
Mynta & koriander
1
Gurka
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
50
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
10
Sriracha
150
Basmati vildris
1
Vitlöksklyfta
1
Schalottenlök
1
Pak choi
1
Ekologisk lime
Smör (steg 1)
¼
Salt (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en klick smör* och en skvätt olivolja* i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs vitlök i 1-2 min. Tillsätt ris, vatten* [3 dl | 6 dl] och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock tills servering.
Tärna morot (oskalad) i 1 cm stora bitar. Finhacka schalottenlök. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek schalottenlök och morot i 3-4 min, eller tills de börjar mjukna. Grovhacka pak choi. Skär lime i klyftor. Halvera, kärna ur och skiva chili [1/2 st, 2P] tunt. Riv ingefära. Skölj linser.
Tillsätt pak choi och ingefära till stekpannan och stek i 1 min, eller tills pak choien börjar mjukna. Tillsätt linser, en skvätt limejuice, sojasås och chili. Låt sjuda i 4-5 min. TIPS: Skippa chili om du inte tycker om stark mat!
Tärna gurka i 1 cm stora bitar, och lägg ner dem i en medelstor skål. Plocka och grovhacka myntablad. Hacka koriander. Tillsätt hälften av örterna, hälften av sesamfröna, en skvätt limejuice, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i skålen, och blanda väl.
Skölj spenat. Blanda majonnäs, sriracha [1/2 paket, 2P] och en skvätt vatten* i en liten skål. Ta av stekpannan från värme när linserna är färdigkokta och såsen har reducerats en smula. Tillsätt spenat och rör om tills den har mjuknat.
Lägg upp vitlöksris i ena sidan av skålen, och larb med linser i den andra sidan. Placera gurksallad i mitten och ringla srirachamajo över hela rätten. Garnera med resterande örter och sesamfrön. Servera med resterande limeklyftor.