Lax är en riktig lyxfisk och i det här festliga receptet blir den ännu godare med ett knaprigt täcke av pistagenötter. Vi ugnsrostar också potatis som får smak av dragon och smör och blandar en supersallad med syltad schalottenlök, salladsmix, haricots verts och rostade pinjenötter. En krämig bearnaisesås fulländar festmåltiden.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
15 g
Pistagenötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
12.5 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Schalottenlök
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
400 g
Småpotatis
80 g
Bearnaisesås
(Innehåller Mjölk)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
60 g
Salladsmix
150 g
Haricots verts
1 portionspåse
Dragon
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Socker till inläggning
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till panering
1 msk
Olja till panering
2 msk
Vatten till sås
1 msk
Smör till potatis
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera potatis (oskalad) och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron.
Blanda schalottenlök, citronsaft, salt och socker i en stor skål och ställ åt sidan.
Ansa haricots verts och grovhacka i 2 cm stora bitar.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma panna på medelhög värme. Stek haricots verts med salt i 3–4 min, tills mjuka. Ställ åt sidan i en skål.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten till stekpannan för att framskynda tillagningsprocessen.
Finhacka pistagenötter. Blanda salt, olivolja, panko och pistagenötter i en liten skål.
Placera lax med skinnsidan ner på en ny plåt med bakplåtspapper. Torka med hushållspapper och krydda med en nypa salt. Toppa ovansidan av lax med pistagemix och tryck försiktigt fast dem.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, sätt in lax i ugnen och stek i 9–10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, grovhacka dragon.
Skölj salladsmix.
Hetta upp bearnaisesås och vatten i en medelstor kastrull på medelvärme. Sjud i 2–3 min, eller tills genomvarm.
Blanda potatis med smör och dragon tills smör smälter, precis innan servering.
Rör ner salladsmix, olivolja, salt, haricots verts och pinjenötter i skålen med schalottenlök.
Lägg upp fisk, potatis och sallad på tallrikar.
Toppa fisk med bearnaisesås.