Till receptet på kvällens citron- och vitlöksstekta kyckling har vi hämtat inspiration från det libanesiska köket, som bjuder på massor av spännande smaker. Vi serverar kycklingen med en skysås på smör och oliver, granatäpplesallad, ris med pinjenötter och stekt lök och en klick tahiniyoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Basmatiris
1 st
Rostad lök
(Innehåller Gluten, Vete)
20 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
25 g
Tahini
(Innehåller Sesam)
12.5 g
Honung
½ st
Granatäpple
30 g
Spenat
1 st
Gurka
1 portionspåse
Bladpersilja
300 g
Kycklingbröstfilé
4 g
Harissakrydda
1 st
Citron
2 st
Vitlöksklyfta
30 g
Kalamataoliver
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till dressing
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
½ dl
Vatten till sås
2 msk
Smör till sås
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 2–3 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Blanda yoghurt, tahini, honung, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar. Dela det på mitten, sänk ner halvorna i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna. Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort de vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.
Skölj spenat.
Grovhacka gurka.
Blanda spenat, gurka, granatäpple, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
TIPS: Genom att lossa kärnorna under vatten förhindrar du att köket ofrivilligt färgas rosa!
Lägg kycklingen mellan två bakplåtspapper och banka den med en kötthammare eller kavel tills den har fått en jämn tjocklek på ca 2 cm.
Skär citron i skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka oliver och persilja.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter att ha hanterat rå kyckling.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med harissakrydda, salt och en nypa peppar.
Stek i 2 min per sida, eller tills brynt. Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 2–3 min per sida, eller tills genomstekt.
Tillsätt 2 citronskivor per kycklingfilé, vitlök, oliver, vatten, smör och en nypa salt och peppar till pannan. Sjud i 1–2 min, eller tills något reducerat.
Under tiden, vänd ner stekt lök och hälften av pinjenötterna i riset.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Fyll en liten skål med ris och pressa så att det blir kompakt. Placera en tallrik ovanpå och vänd tillsammans så att riset formas till en kupa. Fortsätt med riset till resten av portionerna.
Lägg upp kyckling och sallad på tallrikarna och skeda pannsås över kyckling.
Servera med en klick tahiniyoghurt och garnera med persilja och resterande pinjenötter.