Veckans pastarecept är något alldeles extra! En vegetarisk variant på bolognese gjord på matiga linser och gula morötter där vi maxar smaken genom aromatisk rosmarin och vitlök. Balsamico och krossade tomater ger en härligt djup mustighet till såsen, och givetvis serverar du med den klockrena pastakombon riven pecorino och pepprig rucolasallad. Så gott att man blir salig!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Krossade tomater
1
Morot
1
Gröna linser
7.5
Balsamvinäger
4
Grönsaksbuljong
250
Penne
1
Lök
20
Pecorino Romano ost
70
Rucola
2
Vitlöksklyfta
½
Citron
1
Rosmarin
1
Päron
Smör
¼
Salt
½
Socker
Koka upp välsaltat vatten* i en stor kastrull. Finhacka lök och vitlök. Skölj linserna under kallt vatten. Riv oskalad morot. Finhacka rosmarinbladen. Riv pecorino.
Häll i pastan i det kokande vattnet och låt koka i 7-9 min, eller tills 'al dente'. Spara pastavatten [1/2 dl, 2 pers | 1 dl, 4 pers] innan du häller av resten. Lägg sedan tillbaka pastan i kastrullen.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök och morotsriv i 3-4 min tills de börjar mjukna.
Tillsätt vitlök, rosmarin, balsamvinäger [1/2 paket, 2 pers] och linser. Fräs i 1 min. Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, salt*, socker* och det sparade pastavattnet. Låt sjuda i 4-5 min. Rör ner en klick smör* och krydda med peppar* efter smak.
Skiva päron tunt och halvera citronen [1/2 st, 2 pers] medan såsen sjuder. Blanda en skvätt olivolja*, citronjuice, en nypa salt* och peppar* i en salladsskål. Tillsätt päron och rucola. Blanda salladen precis innan servering så att den håller sig krispig.
Fördela pasta och linsbolognese mellan era tallrikar. Garnera med riven pecorino och servera med päronsalladen vid sidan av.