Ikväll frestar vi med en riktigt lyxig helgrätt, perfekt om ni har gäster på besök, eller bara för att skämma bort familjen lite extra. Supermör ryggbiff med underbar marinering. Läckra tilbehör är tomatsallad med rucola, gurka, schalottenlök och krispiga rosmarinspommes samt en fantastisk rödvinssås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
6 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Medelhavets Pärla
½ st
Rosmarin
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
300 g
Angus ryggbiff
1 st
Bifftomat
1 st
Gurka
½ st
Schalottenlök
40 g
Rucola
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
80 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
½ dl
Vatten (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 4)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt* på båda sidorna. Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 kvist, 2P]. Skär potatis (oskalad) i 1 cm pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, rosmarin, salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene.
Finhacka eller pressa vitlök. Blanda Medelhavets Pärla, vitlök, en nypa salt* och peppar* i en skål. Tillsätt eventuellt lite olivolja*. Vänd köttet i marinaden och ställ åt sidan.
Skär tomat i tunna skivor. Skiva gurka i halvmånar. Skölj rucola. Finhacka schalottenlök [1/2 st, 2P]. Tillsätt rucola, tomat, gurka, schalottenlök, balsamvinäger [1/2 paket, 2P], salt* och peppar* i en skål. Vänd precis innan servering så rucolan håller sig krispig!
Hetta upp olivolja* [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på hög värme. Bryn kött i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. Låt köttet vila i ett foliepaket några minuter. Köttet kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar. TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min om du vill ha köttet mer genomstekt.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och tillsätt vatten* [1/2 dl | 1 dl] och rödvinssås. Blanda väl, koka upp och sjud i 1-2 min. TIPS: Diska inte stekpannan, köttsaften från stekpannan ger din sås extra smak!
Skär kött i tunna skivor. Lägg upp kött och tomatsallad på var sin sida av era tallrikar. Ringla över rödvinssås över köttet, och servera med pommes och aioli.