Ikväll frestar vi med en riktigt lyxig helgrätt, perfekt om ni har gäster på besök, eller bara för att skämma bort familjen lite extra. Supermör ryggbiff med underbar marinering. Läckra tilbehör är tomatsallad med rucola, gurka, schalottenlök och krispiga rosmarinspommes samt en fantastisk rödvinssås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
6 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Medelhavets Pärla
½ st
Rosmarin
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
300 g
Angus ryggbiff
1 st
Gurka
½ st
Schalottenlök
40 g
Rucola
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
80 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
2 st
Tomat
2 msk
Olivolja (steg 2)
½ dl
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft). Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda med salt.
Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 st, 2P].
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, rosmarin, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda Medelhavets Pärla, vitlök, olivolja [2 msk | 4 msk] och peppar i en skål.
Vänd köttet i marinaden och ställ åt sidan.
Skär tomat i klyftor.
Skär gurka i tunna halvmånar.
Skölj rucola.
Finhacka schalottenlök [1/2 st, 2P].
Tillsätt rucola, tomat, gurka, schalottenlök, balsamvinäger [1/2 paket, 2P], en nypa salt och peppar i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Vänd salladen precis innan servering.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Bryn kött i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare.
Låt köttet vila i ett foliepaket i några minuter. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min om du vill ha köttet mer genomstekt.
PÅ GRILLEN: Grilla köttet i 1 min per sida på hög värme, flytta till indirekt värme (medellåg) och grilla i 1-2 min per sida under lock.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl] och rödvinssås. Blanda väl, koka upp och sjud i 1-2 min.
TIPS: Diska inte stekpannan, skyn från köttet ger din sås extra smak!
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött och tomatsallad på tallrikar.
Ringla rödvinssås över köttet.
Servera med pommes och aioli.