Ikväll tar vi en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska medelhavsjärpar som får det helt rätta stinget av vår färdiga kryddblandning Panamat. Vi kokar även bulgur som vi blandar med citron och persilja. Vi serverar järpar och bulgur tillsammans med rostade grönsaker och citronyoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Paprika
2
Tomat
2
Medelhavets Pärla
½
Lök
250
Nötfärs
30
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
85
Bulgur
(Innehåller Vete, Gluten)
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½
Citron
1
Bladpersilja
75
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4
Vatten (steg 1)
1
Ägg (steg 2)
¼
Salt (steg 2)
¼
Salt (steg 1)
Sätt ugnen på 220°C/200°C (varmluft). Koka upp en medelstor kastrull med vatten [4 dl | 8 dl].
Tärna tomat och paprika i 2 cm stora bitar. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, Medelhavets Pärla [1/2 paket, 2P], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Rosta överst i ugnen i 10-15 min.
Finhacka lök [1/2 st, 2P] och persilja.
Blanda nötfärs, lök, ägg [1 st | 2 st], panko, Mamas favorit, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en nypa peppar och hälften av persiljan i en stor skål.
Forma färsen till 2 cm höga biffar (1 per pers).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna [2 st, 4P] på medelhög värme.
Stek biffar i 4-5 min på varje sida, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.
Tillsätt bulgur och grönsaksbuljong till det kokande vattnet, och koka i 9-10 min eller tills 'al dente'.
Häll av vattnet och lägg tillbaka bulgur i kastrullen.
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda yoghurt, en skvätt citronjuice, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Lägg upp bulgur, rostade grönsaker och biffar på tallrikar.
Toppa med en klick yoghurt.
Garnera med persilja och pressa över en skvätt citronjuice.