Mexikansk-inspirerad räkbowl
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Mexikansk-inspirerad räkbowl

Mexikansk-inspirerad räkbowl

med avokado och chili- och jordnötstopping

Ikväll gör vi en underbar mexikansk räkbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka basmatiris. Medan riset kokar gör vi en knaprig chili- och jordnötstopping, och så steker vi räkor med lime och Tex-Mex kryddor og gör pico de gallo. Sedan bygger vi vår bowl med ris, räkor, pico de gallo, chili- och jordnötstopping och avokado, och så toppar vi med cajunyoghurt.

Allergener:
Kräftdjur
Sulfiter
Mjölk
Jordnötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150

Basmatiris

150

Räkor

(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)

5

Tex-Mex

1

Avokado

1

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

½

Lime

20

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

1

Chiliflakes

1

Tomat

½

Rödlök

1

Koriander

2

Ay Cajun-ba

(Innehåller Sulfiter)

Ingår inte i din leverans

3

Vatten (steg 1)

½

Salt (steg 1)

¼

Salt (steg 2)

1

Olivolja (steg 3)

½

Socker (steg 3)

1

Smör (steg 5)

1

Vatten (steg 5)

½

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3321 kJ
Energi (kcal)794 kcal
Fett41.7 g
varav mättat14.2 g
Kolhydrater71.4 g
varav socker10.9 g
Protein26.7 g
Salt3.8 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Gör pico de gallo
2

Under tiden, finhacka tomat, rödlök [1/2 st, 2P] och koriander.

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.

Blanda tomat, rödlök, koriander, limejuice, salt och peppar i en medelstor skål.

Blanda yoghurt, Ay Cajun-ba [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål. 

Gör chili- och jordnötstopping
3

Grovhacka jordnötter.

Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs jordnötter i 2-3 min, tills lätt rostade.

Ta av stekpannan från värme och rör i chili [½ paket, 2P], socker [1/2 tsk I 1 tsk], och salt och peppar. Lägg över till en skål.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Förbered avokado
4

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, skär det i tunna skivor, och krydda med en nypa salt.

Stek räkor
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek räkor, Tex-Mex och salt i 1-2 min på varje sida, tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt smör [1 msk I 2 msk], vatten [1 msk | 2 msk] och en skvätt limejuice. Rör tills smör har smält och ta sen av värme.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med pico de gallo, avokado, räkor och en klick cajunyoghurt.

Ringla limesmör från stekpannan på räkorna.

Garnera med chili- och jordnötstopping.