I kväll gör vi en underbar mexikansk räkbowl, en fantastisk allt i ett-maträtt med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka basmatiris. Medan riset kokar gör vi en knaprig chili- och jordnötstopping, steker räkor med lime och Tex-Mex-kryddor och gör pico de gallo. Sedan bygger vi vår bowl med ris, räkor, pico de gallo, chili- och jordnötstopping och avokado och toppar vår färgsprakande middag med cajunyoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Basmatiris
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
5 g
Tex-Mex
1 st
Avokado
150 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ st
Lime
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 g
Chiliflakes
1 st
Tomat
½ st
Rödlök
1 portionspåse
Koriander
2 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
1 msk
Vatten (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka tomat, rödlök [1/2 st, 2P] och koriander.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Blanda tomat, rödlök, koriander, limesaft, salt och peppar i en medelstor skål.
Blanda yoghurt, Ay Cajun-ba [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Grovhacka jordnötter.
Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs jordnötter i 2–3 min, tills lätt rostade.
Ta av stekpannan från värme och rör i chiliflakes [½ paket, 2P], socker [1/2 tsk I 1 tsk], salt och peppar. Lägg över till en skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokado med en sked, skär den i tunna skivor och krydda med en nypa salt.
Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek räkor, Tex-Mex och salt i 1–2 min på varje sida, tills gyllene och genomstekta.
Tillsätt smör [1 msk I 2 msk], vatten [1 msk | 2 msk] och en skvätt limesaft. Rör tills smör har smält och ta sen av från värme.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med pico de gallo, avokado, räkor och en klick cajunyoghurt.
Ringla limesmör från stekpannan på räkorna.
Garnera med chili- och jordnötstopping.