Mexikansk-inspirerad räkbowl
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Mexikansk-inspirerad räkbowl

Mexikansk-inspirerad räkbowl

med avokado och chili- och jordnötstopping

I kväll gör vi en underbar mexikansk räkbowl, en fantastisk allt i ett-maträtt med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka basmatiris. Medan riset kokar gör vi en knaprig chili- och jordnötstopping, steker räkor med lime och Tex-Mex-kryddor och gör pico de gallo. Sedan bygger vi vår bowl med ris, räkor, pico de gallo, chili- och jordnötstopping och avokado och toppar vår färgsprakande middag med cajunyoghurt.

Taggar:
Snabb
Allergener:
Kräftdjur
Mjölk
Jordnötter
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Basmatiris

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

5 g

Tex-Mex

1 st

Avokado

150 ml

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

½ st

Lime

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

1 g

Chiliflakes

1 st

Tomat

½ st

Rödlök

1 portionspåse

Koriander

2 g

Ay Cajun-ba

(Innehåller Sulfiter)

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 3)

½ tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

1 msk

Vatten (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3256 kJ
Energi (kcal)778 kcal
Fett41.4 g
varav mättat14.2 g
Kolhydrater71.6 g
varav socker10.7 g
Protein22.6 g
Salt3.9 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Gör pico de gallo
2

Under tiden, finhacka tomat, rödlök [1/2 st, 2P] och koriander.

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.

Blanda tomat, rödlök, koriander, limesaft, salt och peppar i en medelstor skål.

Blanda yoghurt, Ay Cajun-ba [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål. 

Gör chili- och jordnötstopping
3

Grovhacka jordnötter.

Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs jordnötter i 2–3 min, tills lätt rostade.

Ta av stekpannan från värme och rör i chiliflakes [½ paket, 2P], socker [1/2 tsk I 1 tsk], salt och peppar. Lägg över till en skål.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Förbered avokado
4

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokado med en sked, skär den i tunna skivor och krydda med en nypa salt.

Stek räkor
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek räkor, Tex-Mex och salt i 1–2 min på varje sida, tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt smör [1 msk I 2 msk], vatten [1 msk | 2 msk] och en skvätt limesaft. Rör tills smör har smält och ta sen av från värme.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med pico de gallo, avokado, räkor och en klick cajunyoghurt.

Ringla limesmör från stekpannan på räkorna.

Garnera med chili- och jordnötstopping.