De dagar när solen lyser med sin frånvaro behöver vi härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Ikväll gör vi en värmande blomkålscurry som serveras med en syrlig aprikoschutney och svalkande yoghurt. Curryn består av rostad blomkål och morot som kokas med röda linser, kokosmjölk, vitlök och indiska kryddor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
275 g
Blomkål
2 st
Morot
8 g
Milda Mahal
150 g
Basmatiris
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
1 g
Chiliflakes
250 ml
Kokosmjölk
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 portionspåse
Koriander
50 g
Aprikoschutney
(Innehåller Senap)
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
2.5 dl
Vatten (steg 4)
1 msk
Smör (steg 3)
3 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 1)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär blomkål [1/2 st, 2P] i 1 cm små buketter.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Placera blomkål och morot på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med lite olivolja, hälften av Milda Mahal, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Rosta tills mjuka, 25–35 min.
Medan grönsaker rostas, koka upp en kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Medan ris kokar, finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj röda linser.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Stek lök i 4–5 min, tills mjuk.
Tillsätt vitlök, resterande Milda Mahal och en nypa chiliflakes och stek tills väldoftande, 1 min.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt röda linser, kokosmjölk, vatten [21/2 dl | 5 dl] och grönsaksbuljong till kastrullen.
Koka upp, sänk till låg värme och sjud under lock i 10–12 min.
Ta bort locket och sjud tills linserna är mjuka, 5–6 min.
Rör ner rostade grönsaker och sojasås [1/2 paket, 2P] i katrullen med färdiga linser.
Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Grovhacka koriander.
Lägg upp ris och blomkålscurry i djupa skålar.
Toppa med koriander, aprikoschutney och en klick yoghurt.