I dag lagar vi en perfekt kokt risotto med champinjoner och purjolök, där riset har kvar lite tuggmotstånd. Smör och osten gör vår mustiga svamprisotto ljuvligt krämig. Vi toppar med stekt ostronskivling, stekt broccolini, tryffelolja och en knaprig hasselnötstopping med basilika och ost.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Risottoris
8 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
4 g
Vitlöksflörter
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
200 g
Champinjoner
100 g
Ostronskivling
1 st
Purjolök
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)
1 portionspåse
Basilika
200 g
Broccolini
½ st
Citron
8 ml
Tryffelolja
2 msk
Smör (steg 1)
6 dl
Vatten (steg 2)
1 msk
Smör (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Grovhacka champinjoner.
Skölj av purjolök och skär den i tunna skivor.
Smält smör [2 msk | 4 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt champinjoner, purjolök, Vitlöksflörter, en nypa salt och peppar, och stek i 3-4 min, eller tills mjuka.
Tillsätt ris och sojasås till stekpannan och fräs i 1-2 min, eller tills lätt genomskinligt.
Rör i vatten [6 dl | 12 dl] och grönsaksbuljong, och koka upp.
Sänk till medelvärme, och sjud under regelbunden omrörning i 18-22 min, eller tills buljongen är absorberad och riset är "al dente".
TIPS: "Al dente" betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.
Riv ostronskivling i grova bitar.
Placera broccolini på ena sidan av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper, och ostronskivling på andra sidan. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Tillaga i ugnen i 10-12 min, eller tills mör.
Under tiden, skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Grovhacka hasselnötter och basilikablad.
Blanda hasselnötter, basilika och hälften av osten i en medelstor skål. Ställ åt sidan tills servering.
Ta stekpannan av värme när risotton är färdig.
Rör i resterande ost, smör [1 msk | 2 msk] och en generös skvätt citronsaft.
Krydda generöst med salt och peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar för torr.
Lägg upp svamprisotto i skålar.
Toppa med ostronskivling och ringla över tryffelolja.
Pressa citronsaft över broccolinin och lägg även upp den.
Avsluta med att strö över hasselnötstopping.