Ikväll går den kulinariska resan till Norge, och vi steker rustika köttbullar som vi sen blandar med en ljuvlig sås med lingonsylt, rödvin och köttbuljong. Härliga tillbehör är vitlöksstekt grönkål med tranbär, och krämigt potatismos.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Nötfärs
4
Köttbuljong
500
Bakpotatis
50
Grönkål, skuren
25
Lingonsylt
1
Lök
60
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
½
Vitlöksklyfta
20
Tranbär
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
25
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
3
Mjölk (steg 1)
½
Salt (steg 1)
1
Ägg (steg 2)
½
Salt (steg 2)
½
Smör (steg 4)
¼
Salt (steg 4)
½
Vatten (steg 5)
½
Olivolja (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör för ett krämigare mos.
Under tiden, blanda nötfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 12-14 min, tills brynta och genomstekta (sänk till medelvärme när de är brynta). Lägg över till en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Skär lök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök [½ st, 2P].
Smält smör [1/2 msk | 1 msk] i en ny kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 1 min, tills väldoftande.
Tillsätt grönkål, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och tillsätt tranbär. Rör i 3-4 min, tills mjuknat.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Fräs lök i 3-4 min, tills mjuk.
Tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl], lingonsylt [1/2 paket, 2P], rödvinssås, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och köttbuljong. Lägg köttbullarna i såsen.
Sänk till medellåg värme och sjud i
2-3 min, tills såsen har tjocknat något.
Lägg upp potatismos, köttbullar och sås på tallrikar.
Servera med grönkål.