Pannstekt havsabborre och gräslöks-mornaysås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Pannstekt havsabborre och gräslöks-mornaysås

Pannstekt havsabborre och gräslöks-mornaysås

med örtpotatis och rostad spetskål

Blev du frestad av det smarriga namnet på detta recept? Vi garanterar att du inte blir besviken på denna härliga fiskrätt. Vi steker havsabborre gyllene och spröd och ugsnbakar samtidigt spetskål som vi serverar med salladsmix och rostade pinjenötter. Vi kokar också potatis och vänder dem i ett örtsmör med schalottenlök och persilja. Pricken över i:et blir en lyxig gräslöks-mornaysås.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Havsabborre

(Innehåller Fisk)

100 g

Mornaysås

(Innehåller Mjölk)

1 portionspåse

Gräslök

2 st

Vitlöksklyfta

400 g

Småpotatis

1 st

Schalottenlök

1 portionspåse

Bladpersilja

½ st

Citron

30 g

Salladsmix

200 g

Spetskål

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 3)

¼ tsk

Socker (steg 3)

2 msk

Smör (steg 5)

½ dl

Vatten (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3062 kJ
Energi (kcal)732 kcal
Fett41.7 g
varav mättat16.6 g
Kolhydrater42.2 g
varav socker9.5 g
Protein44.1 g
Salt1.1 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Ta ut smör från kylskåpet.

Halvera potatis (oskalad).

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.

Ställ åt sidan under lock.

Ugnsbaka spetskål
2

Under tiden, skär spetskål i klyftor (1 per person).

Placera dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.

Baka i ugnen i 15 min, eller tills kål är gyllene och genomstekt, men fortfarande har tuggmotstånd.

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta pinjenötter i 2–3 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål.

Karamellisera schalottenlök
3

Under tiden, finhacka schalottenlök.

Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme. Stek schalottenlök i 2–3 min, eller tills mjuk.

Rör ner socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], en skvätt citronsaft och en nypa salt och tillaga i ytterligare 2–3 min, tills karamelliserat. Ställ åt sidan i en skål och låt svalna något.

Medan schalottenlök steks, finhacka persilja och gräslök. Finhacka eller pressa vitlök.

Skölj salladsmix [1/2 påse, 2P].

Stek fisk
4

Torka av fisk med hushållspapper, och krydda med salt och peppar på båda sidor.

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek fisk med skinnsidan ner i 3–4 min, eller tills skinnet är gyllene och krispigt.

Vänd försiktigt fisken och stek i ytterligare 1 min. Ställ åt sidan på en tallrik.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Laga sås
5

Låt stekpannan svalna något och torka ur den försiktigt. Hetta upp olivolja [1/2 msk |1 msk] på medelhög värme.

Stek vitlök tills väldoftande, 30 sek.

Rör ner mornaysås, gräslök, vatten [1/2 dl | 1 dl], en nypa salt och peppar och sjud tills genomvarmt, ca 1 min.

Tillsätt smör [2 msk | 4 msk], persilja, en nypa salt och peppar till skålen med schalottenlök. Mosa med en gaffel och vänd potatis i schalottenlöksmör precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp potatis och fisk på tallrikar och toppa fisk med mornaysås.

Servera med spetskål på en bädd av sallad och toppa kål med finriven ost och pinjenötter.