Kött och potatis – ibland behöver det inte vara svårare än så när vi vill laga en lyxig helgmåltid. I kväll serverar vi mör pannstekt rumpstek och ugnsrostad klyftpotatis som fått smak av färsk rosmarin. Dessutom lagar vi inte mindre än två supergoda tillbehör – en fräsch tomatsallad och gratinerade champinjoner som fått sällskap av vitlök, persilja och worcestershiresås. Men självklart är ingen festmåltid komplett utan en sås – kvällens variant består av ost och mornaysås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Rumpstek
100 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Vitlöksklyfta
200 g
Champinjoner
1 st
Worcestershiresås
(Innehåller Soja)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Rosmarin
500 g
Potatis
60 g
Salladsmix
125 g
Körsbärstomater
¾ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ dl
Vatten (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Plocka och finhacka rosmarinsblad [1 kvist | 2 kvistar]. Släng stjälken.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, rosmarin, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, grovhacka svamp.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka persilja.
Blanda svamp, vitlök, persilja, worcestershiresås och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor ugnsform. Ringla över en skvätt olivolja, krydda med en nypa peppar och vänd runt.
Rosta i ugnen i 15–17 min, eller tills brynt.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Tillsätt mornaysås, vatten [1/2 dl | 1 dl] och finriven ost.
Sjud i 2–3 min, eller tills ost är smält. Krydda med en nypa peppar och tillsätt sky från foliepaketet.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera körsbärstomater.
Blanda tomater, salladsmix, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt i en medelstor skål precis innan servering.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp rosmarinspotatis, kött och sallad på tallrikar.
Toppa med ostsås och svamp.