Ikväll går den kulinariska resan till Peru och vi lagar en ljuvlig rätt med torsk, som först steks och som sen blandas med avokado och marinerad rödlök, gurka och chili. Härligt tillbehör är krämigt limeris, gräddfil och krispiga tortillachips.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Jasminris
1 st
Lime
½ st
Rödlök
½ st
Röd chili
1 st
Gurka
250 g
Torsk
(Innehåller Fisk)
1 st
Avokado
1 portionspåse
Mynta & koriander
½ paket
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
37.5 g
Tortillachips
(Kan innehålla Mjölk)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 tsk
Salt (steg 2)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [3 dl | 6 dl]. Rör i ris och salt* [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Skär lime i klyftor. Ta av ris från värme och rör fort i en skvätt limejuice, och låt sen vila under lock i 10 min tills riset är mjukt. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Halvera chili [½ st, 2P] på längden, kärna ur och skär i tunna skivor. Skär gurka i tunna halvmånar. Blanda rödlök, gurka, en nypa chili, en stor skvätt limejuice och salt* [1 tsk | 2 tsk] i en medelstor skål, och ställ åt sidan för att marineras. TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Dutta fisk torr med hushållspapper och krydda med en nypa salt* och peppar* på varje sida. Stek i 2-3 min på varje sida. TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Halvera avokado, kärna ur, gröp ur med en sked och tärna i 2 cm stora bitar. Grovhacka koriander och mynta.
Tillsätt avokado och hackade örter till skålen med gurka (spara lite örter till garnering) när fisken är nästan färdigstekt. Ta av färdigstekt fisk från värme och dela upp den i bitar med en sked eller en gaffel. Blanda försiktigt fisk i skålen med grönsaker. Rör om i ris med en gaffel.
Lägg upp limeris på tallrikar och skeda över peruansk torsk. Ringla över gräddfil [1/2 paket, 2P] och garnera med tortillachips vid sidan av [1/2 paket, 2P]. Strö över resterande örter och chili.