Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Lax är en riktig lyxfisk och i det här festliga receptet blir den ännu godare med ett knaprigt täcke av pistagenötter. Vi ugnsrostar också potatis som får smak av dragon och smör och blandar en supersallad med syltad schalottenlök, salladsmix, haricots verts och rostade pinjenötter. En krämig bearnaisesås fulländar festmåltiden.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
15 g
Pistagenötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
12.5 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
80 g
Bearnaisesås
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Dragon
400 g
Småpotatis
150 g
Haricots verts
½ st
Citron
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 st
Schalottenlök
60 g
Salladsmix
¼ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
2 msk
Vatten (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera potatis (oskalad) och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Blanda schalottenlök, citronsaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.
Ansa haricots verts och grovhacka i 2 cm stora bitar.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma panna på medelhög värme. Stek haricots verts med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i 3–4 min, tills mjuka. Ställ åt sidan i en skål.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten till stekpannan för att framskynda tillagningsprocessen.
Finhacka pistagenötter. Blanda salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], olivolja [1 msk | 2 msk] panko [1/2 paket, 2P] och pistagenötter i en liten skål.
Placera lax med skinnsidan ner på en ny plåt med bakplåtspapper. Torka med hushållspaper och krydda med en nypa salt. Toppa ovansidan av lax med pistagemix och tryck försiktigt fast dem.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, sätt in lax i ugnen och stek i 9–10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, grovhacka dragon.
Skölj salladsmix.
Hetta upp bearnaisesås och vatten [2 msk | 4 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Sjud i 2–3 min, eller tills genomvarm.
Blanda potatis med smör [1 msk | 2 msk] och dragon tills smör smälter, precis innan servering.
Rör ner salladsmix, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], haricots verts och pinjenötter i skålen med schalottenlök.
Lägg upp fisk, potatis och sallad på tallrikar.
Toppa fisk med bearnaisesås.