I många länder är en bowl en populär lunchrätt, som kan köpas på gator och torg. Ikväll bygger vi vår egen bowl med kallrökt lax i huvudrollen, som vi blandar med salladslök och asiatisk majonnäs. Vår bowl innehåller även mango, morot som vi skalar i långa, vackra band, gurka och avokado. Vi toppar med ört- och ingefärsdressing, färsk mynta och koriander, och knapriga jordnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200
Kallrökt lax
(Innehåller Fisk)
1
Salladslök
20
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1
Avokado
1
Gurka
1
Morot
½
Mango
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1
Mynta & koriander
½
Lime
150
Jasminris
25
Honung- & ingefärsdressing
(Innehåller Senap)
½
Citrongräs
50
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
1
Smör (steg 1)
½
Salt (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
½
Socker (steg 3)
Banka citrongräs [1/2 st, 2P] med en träsked. Smält smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs citrongräs i 1-2 min.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min, eller tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka rökt lax och placera i en stor skål.
Skär salladslök i tunna skivor.
Rör i salladslök, asiatisk majonnäs, en nypa salt och peppar i skålen med lax.
Skär lime i klyftor [1/2 st, 2P].
Plocka myntablad.
Finhacka myntablad och koriander (spara några hela blad till garnering).
Blanda mynta och koriander med sojasås, honung- och ingefärsdressing [1/2 paket, 2P], en generös skvätt limejuice och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en liten skål.
Halvera avokado, kärna ur och gröp ur med en sked. Skär avokado i tunna skivor.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] på längden ca 1 cm från mitten så du undgår kärnan, och tärna den sedan i 1 cm stora bitar.
Skär gurka i tunna skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare.
Plocka bort citrongräs från ris innan servering.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med lax, mango, morot, gurka och avokado.
Ringla ört- och ingefärsdressing över grönsakerna.
Toppa med jordnötter och sparade mynta- och korianderblad.