Dags att skämma bort familjen med en riktig festmåltid! I kvällens kulinariska upplevelse är det fläskytterfilé som står i centrum och vi ugnssteker den lindad med prosciutto. Samtidigt rostar vi brysselkål som toppas med pinjenötter och tranbär och lagar klassiskt krämigt potatismos. Vi fulländar rätten med en sås på grädde och ostronskivling. Bon appetit!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Fläskytterfilé
50 g
Prosciutto
100 g
Ostronskivling
4 g
Kycklingbuljong
500 g
Bakpotatis
300 g
Brysselkål
20 g
Tranbär
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4 g
Vitlöksflörter
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 portionspåse
Bladpersilja
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Smör (steg 5)
½ msk
Vetemjöl (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], finriven ost och salt [½ tsk | 1 tsk] tills lent i kastrullen.
Tillsätt eventuellt lite smör och en nypa peppar.
Ställ åt sidan under lock till servering.
Lägg prosciutto på en skärbräda och linda den runt hela köttet.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 1–2 min på varje sida, tills brynt.
Lägg över det till ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 12–15 min.
Ta ut köttet och låt det vila i ett foliepaket ett par minuter, eller tills redo att serveras.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, riv svamp i grova bitar.
Finhacka persilja (spara några blad till garnering).
Ansa brysselkål, ta bort gulnande blad, och dela dem på hälften.
Blanda brysselkål, en skvätt olivolja, en nypa peppar och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en skål.
Placera brysselkål på den andra halvan av plåten och rosta i 10–12 min, tills mjuka.
Toppa brysselkål med pinjenötter när 5 min återstår av tillagningstiden.
Smält smör [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp under omrörning i 3–4 min, tills brynt.
Tillsätt Vitlöksflörter och kycklingbuljong och stek i 2–3 min, tills väldoftande.
Tillsätt mjöl [1/2 msk | 1 msk] under omrörning.
Sänk till medelvärme och tillsätt matlagningsgrädde.
Sjud i 1–2 min, tills såsen tjocknar, och rör ned persilja.
Blanda brysselkål och pinjenötter med tranbär precis innan servering.
Skär kött i skivor, lägg upp dem på tallrikar och toppa med svampsås.
Servera med potatismos och brysselkål och garnera med persilja.