Vi hoppas att ni är hungriga, ikväll ska vi nämligen laga underbar mysmat i form av den fantastiska italienska pastarätten Cacio e pepe. Vi lagar en ljuvlig sås med grädde, ost och grovmalen svartpeppar, och blandar den med pasta och blomkål. Vi toppar med krispig prosciutto, och serverar vår Cacio e pepe med en knaprig tomatsallad med basilika och solroskärnor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
50 g
Prosciutto
1 paket
Spaghetti
275 g
Blomkål
2 st
Tomat
1 portionspåse
Basilika
½ paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
2 g
Kycklingbuljong
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
2 g
Grovmalen svartpeppar
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
10 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
½ tsk
Salt (steg 4)
Sätt ugnen på 220°C/200°C (varmluft). Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Placera prosciuttoskivor åtskilda i ett lager på en plåt med bakplåtspapper. Rosta tills krispiga, 8-10 min. Ställ åt sidan för att svalna något.
Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vatten och koka i 8-9 min, eller tills ‘al dente’. Skär blomkål i 1 cm stora bitar. Tillsätt blomkål när det återstår 3 min av pastans koktid, och koka tills mjuk. När pastan och blomkål är färdig, skopa upp pastavatten [2 dl | 4 dl] i en kopp och ställ åt sidan. Häll av resten av vattnet, och lägg tillbaka pasta och blomkål i kastrullen.
Skär tomat i 2 cm klyftor. Plocka basilikablad och riv dem i mindre bitar.
Rör i matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], kycklingbuljong [1/2 påse, 2P] och pastavatten [1 dl | 2 dl] i kastrullen med pasta och blomkål. Hetta upp på medelvärme och tillsätt hälften av osten lite i taget under omrörning så den smälter. Rör i salt [1/2 tsk | 1 tsk] och hälften av grovmalen svartpeppar. Koka tills såsen tjocknad något, 1-2 min. Tillsätt en extra skvätt pastavatten om det verkar torrt.
Blanda tomat, basilika, balsamvinäger, en nypa salt och en nypa grovmalen svartpeppar i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp cacio e pepe på tallrikar. Garnera med resterande ost och en generös nypa grovmalen svartpeppar. Smula över prosciutto. Servera med tomatsallad toppad med solroskärnor [1/2 påse, 2P].