Purjolöksrisotto och vitlöksstekta räkor
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Purjolöksrisotto och vitlöksstekta räkor

Purjolöksrisotto och vitlöksstekta räkor

med pinjenötter och zucchinisallad

Vad sägs om en oemotståndligt krämig och god risotto som helgmiddag? Med det här smarriga receptet blir du garanterat inte besviken! Vi lagar risotton med purjolök, citronsaft och riven ost och serverar den med en riktig lyxtopping i form av chili- och vitlöksstekta räkor och rostade pinjenötter. Zucchinisallad med rucola blir ett fräscht tillbehör.

Allergener:
Kräftdjur
Mjölk
Ägg
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Risottoris

1 st

Zucchini

1 st

Citron

250 g

Kungsräkor

(Innehåller Kräftdjur Kan innehålla Kräftdjur)

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

1 st

Vitlöksklyfta

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

40 g

Rucola

8 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 g

Chiliflakes

1 st

Purjolök

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör till risotto

6 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till risotto

1 msk

Smör till ris

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

1 msk

Olja till stekning

1 msk

Smör till stekning

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3971 kJ
Energi (kcal)949 kcal
Fett54.9 g
varav mättat26.5 g
Kolhydrater75.8 g
varav socker11.1 g
Protein34.8 g
Salt6.1 g

Instruktioner

Förbered grönsaker
1

Halvera och skär purjolök i tunna skivor.

Halvera citron.

Rosta pinjenötter
2

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.

Laga risotto
3

Smält smör i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek purjolök i 1–2 min, eller tills mjuk. Tillsätt ris och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt.

Rör i vatten, matlagningsgrädde, grönsaksbuljong och salt och koka upp. Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller till buljongen är absorberad och riset är ”al dente”.

Ta pannan av värme och rör i hälften av osten och smör. Smaka av med en nypa peppar och citronsaft.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Blanda sallad
4

Under tiden, skala zucchini i långa band med en potatisskalare.

Skölj rucola.

Blanda zucchini, rucola, olivolja, salt och en generös nypa peppar i en medelstor skål.

Stek räkor
5

Finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risottons tillagningstid.

Tillsätt räkor och krydda med en nypa salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt smör, vitlök, chiliflakes och vatten och stek i 30 sek, eller tills väldoftande

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Servera
6

Lägg upp risotto i djupa tallrikar och strö över resterande ost och pinjenötter.

Toppa med räkor och resterande sås från pannan.

Servera med zucchinisallad.