Vad sägs om en oemotståndligt krämig och god risotto som helgmiddag? Med det här smarriga receptet blir du garanterat inte besviken! Vi lagar risotton med purjolök, citronsaft och riven ost och serverar den med en riktig lyxtopping i form av chili- och vitlöksstekta räkor och rostade pinjenötter. Zucchinisallad med rucola blir ett fräscht tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Purjolök
150 g
Risottoris
8 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
½ st
Citron
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 st
Zucchini
40 g
Rucola
250 g
Kungsräkor
(Innehåller Kräftdjur Kan innehålla Kräftdjur)
1 st
Vitlöksklyfta
1 g
Chiliflakes
2 msk
Smör (steg 3)
6 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
1 msk
Smör (steg 5)
1 msk
Vatten (steg 5)
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Smält smör [1 msk I 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek purjolök i 1–2 min, eller tills mjuk. Tillsätt ris och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt.
Rör i vatten [6 dl | 12 dl], matlagningsgrädde, grönsaksbuljong och salt [1/2 tsk | 1 tsk] och koka upp. Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller till buljongen är absorberad och riset är ”al dente”.
Ta pannan av värme och rör i hälften av osten och smör [1 msk I 2 msk]. Smaka av med en nypa peppar och citronsaft [1 msk I 2 msk].
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
Under tiden, skala zucchini i långa band med en potatisskalare.
Skölj rucola.
Blanda zucchini, rucola, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös nypa peppar i en medelstor skål.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risottons tillagningstid.
Tillsätt räkor och krydda med en nypa salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vitlök, chiliflakes och vatten [1 msk | 2 msk] och stek i 30 sek, eller tills väldoftande
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp risotto i djupa tallrikar och strö över resterande ost och pinjenötter.
Toppa med räkor och resterande sås från pannan.
Servera med zucchinisallad.