Purjolöksrisotto och vitlöksstekta räkor
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Purjolöksrisotto och vitlöksstekta räkor

Purjolöksrisotto och vitlöksstekta räkor

med pinjenötter och zucchinisallad

Vad sägs om en oemotståndligt krämig och god risotto som helgmiddag? Med det här smarriga receptet blir du garanterat inte besviken! Vi lagar risotton med purjolök, citronsaft och riven ost och serverar den med en riktig lyxtopping i form av chili- och vitlöksstekta räkor och rostade pinjenötter. Zucchinisallad med rucola blir ett fräscht tillbehör.

Taggar:
Glutenfri
Laga mig först
Allergener:
Selleri
Mjölk
Ägg
Kräftdjur

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Purjolök

150 g

Risottoris

8 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

½ st

Citron

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

1 st

Zucchini

40 g

Rucola

250 g

Kungsräkor

(Innehåller Kräftdjur Kan innehålla Kräftdjur)

1 st

Vitlöksklyfta

1 g

Chiliflakes

Ingår inte i din leverans

2 msk

Smör (steg 3)

6 dl

Vatten (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 5)

1 msk

Smör (steg 5)

1 msk

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3924 kJ
Energi (kcal)938 kcal
Fett54.7 g
varav mättat26.5 g
Kolhydrater74.1 g
varav socker10.6 g
Protein34.6 g
Salt6.1 g

Köksredskap

Stekpanna

Instruktioner

Förbered grönsaker
1

Halvera och skär purjolök i tunna skivor.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Rosta pinjenötter
2

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.

Laga risotto
3

Smält smör [1 msk I 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek purjolök i 1–2 min, eller tills mjuk. Tillsätt ris och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt.

Rör i vatten [6 dl | 12 dl], matlagningsgrädde, grönsaksbuljong och salt [1/2 tsk | 1 tsk] och koka upp. Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller till buljongen är absorberad och riset är ”al dente”.

Ta pannan av värme och rör i hälften av osten och smör [1 msk I 2 msk]. Smaka av med en nypa peppar och citronsaft [1 msk I 2 msk].

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Blanda sallad
4

Under tiden, skala zucchini i långa band med en potatisskalare.

Skölj rucola.

Blanda zucchini, rucola, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös nypa peppar i en medelstor skål.

Stek räkor
5

Finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risottons tillagningstid.

Tillsätt räkor och krydda med en nypa salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vitlök, chiliflakes och vatten [1 msk | 2 msk] och stek i 30 sek, eller tills väldoftande

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Servera
6

Lägg upp risotto i djupa tallrikar och strö över resterande ost och pinjenötter.

Toppa med räkor och resterande sås från pannan.

Servera med zucchinisallad.