Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbar lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även ett krämigt och vackert grönt persiljemos, och en härlig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Ett spännande tillbehör är sallad med rostade körsbärstomater!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300
Lammstek
500
Bakpotatis
125
Körsbärstomater
60
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
15
Balsamvinäger
1
Vitlöksklyfta
½
Rosmarin
1
Pumpakärnor
60
Salladsmix
1
Bladpersilja
3
Smör (steg 2)
2
Mjölk (steg 2)
¼
Salt (steg 2)
1
Smör (steg 5)
¼
Vatten (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
Socker (steg 3)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda med en nypa salt*. Skär köttet lätt i ett 1 cm brett zickzackmönster. Placera köttet med fettsidan ner i en stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min. Höj till hög värme och bryn på alla sidor i 30 s. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. Ta ut och låt köttet vila i ett foliepaket.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vatten* och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Mosa tillsammans med smör* [3 msk | 6 msk], mjölk* [2 msk | 4 msk], och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Halvera körsbärstomater. Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, en skvätt olivolja*, en nypa socker*, salt* och peppar* i en ugnsform. Rosta överst i ugnen i 15 min.
Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 kvist | 1 kvist]. Grovhacka persilja. Finhacka eller pressa vitlök. Skölj salladsmix. Blanda ner persilja i potatismoset.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme, när det återstår 3 min av lammets tillagningstid. Tillsätt smör* [1 msk | 2 msk], vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten* [1/4 dl | 1/2 dl], salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*. Koka i 2-3 min. När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en skål.
Skär lamm i tjocka skivor. Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar. Skeda rödvinssås över köttet, och toppa salladen med pumpafrön.