Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbar lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även ett krämigt och vackert grönt persiljemos, och en härlig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Ett spännande tillbehör är sallad med rostade körsbärstomater!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Lammstek
500 g
Bakpotatis
125 g
Körsbärstomater
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Rosmarin
1 paket
Pumpakärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
60 g
Salladsmix
1 portionspåse
Bladpersilja
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
¼ dl
Vatten (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 200°C/180°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda det runt om med salt.
Skär kött lätt i ett 1 cm brett zickzackmönster. Placera köttet med fettsidan ner i en medelstor stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min.
Höj till hög värme och bryn på alla sidor i 30 sek. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. Ta ut och låt köttet vila i ett foliepaket.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Tillsätt eventuell smör om du önskar.
Täck med lock och sätt åt sidan tills servering.
Under tiden, halvera körsbärstomater.
Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, en skvätt olivolja, socker [1/2 tsk | 1 tsk], en nypa salt och peppar i en ugnsform.
Rosta överst i ugnen i 15 min.
Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 kvist, 2P].
Grovhacka persilja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj salladsmix.
Blanda ner persilja i potatismoset.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme, när det återstår 3 min av lammets tillagningstid.
Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten [1/4 dl | 1/2 dl], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Koka i 2-3 min.
När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix, en nypa salt och peppar i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Skär lamm i tjocka skivor.
Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar.
Ringla rödvinssås över köttet, och toppa salladen med pumpakärnor.