Rostat lamm och rödvinssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rostat lamm och rödvinssås

Rostat lamm och rödvinssås

med bakade körsbärstomater och persiljemos

Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbar lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även ett krämigt och vackert grönt persiljemos, och en härlig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Ett spännande tillbehör är sallad med rostade körsbärstomater!

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Lammstek

500 g

Bakpotatis

125 g

Körsbärstomater

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Rosmarin

1 paket

Pumpakärnor

(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)

60 g

Salladsmix

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

½ tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ dl

Vatten (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)847 kcal
Energi (kJ)3543 kJ
Fett57.2 g
varav mättat27.7 g
Kolhydrater54.9 g
varav socker10.5 g
Protein31.4 g
Salt2.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Rosta lamm
1

Sätt ugnen på 200°C/180°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda det runt om med salt. 

Skär kött lätt i ett 1 cm brett zickzackmönster. Placera köttet med fettsidan ner i en medelstor stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min.

Höj till hög värme och bryn på alla sidor i 30 sek. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. Ta ut och låt köttet vila i ett foliepaket.

Laga potatismos
2

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk  1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Tillsätt eventuell smör om du önskar.

Täck med lock och sätt åt sidan tills servering. 

Rosta körsbärstomater
3

Under tiden, halvera körsbärstomater.

Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, en skvätt olivolja, socker [1/2 tsk | 1 tsk], en nypa salt och peppar i en ugnsform.

Rosta överst i ugnen i 15 min.

Förbered persiljemos
4

Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 kvist, 2P].

Grovhacka persilja.

Finhacka eller pressa vitlök.

Skölj salladsmix. 

Blanda ner persilja i potatismoset.

Koka rödvinssås
5

Hetta upp en stekpanna på medelvärme, när det återstår 3 min av lammets tillagningstid.

Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten [1/4 dl | 1/2 dl], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Koka i 2-3 min.

När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix, en nypa salt och peppar i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Servera
6

Skär lamm i tjocka skivor. 

Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar.

Ringla rödvinssås över köttet, och toppa salladen med pumpakärnor.