Rostat lamm och rödvinssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rostat lamm och rödvinssås

Rostat lamm och rödvinssås

med persiljemos och tomatsallad

I kväll lagar vi härlig festmat – mört lamm som först steks och sen rostas färdig i ugnen. Medan lammet tillagas kokar vi potatis och gör ett krämigt persiljemos, samt en lyxig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Som tillbehör serverar vi en sallad med rostade körsbärstomater som karamelliserats med balsamvinäger och socker i ugnen.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Lammstek

125 g

Körsbärstomater

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

10 g

Pumpakärnor

(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Rosmarin

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

60 g

Salladsmix

500 g

Bakpotatis

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till kött

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

½ tsk

Socker till tomat

¼ tsk

Salt till tomat

1 msk

Smör till sås

¼ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3517 kJ
Energi (kcal)841 kcal
Fett56.7 g
varav mättat27.2 g
Kolhydrater54.9 g
varav socker9.2 g
Protein31 g
Salt3.7 g

Instruktioner

Rosta lamm
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft). Ta fram lammkött så det blir rumstempererat. Skär fettsidan i ett 1 cm djupt zickzackmönster och krydda med salt.

Placera kött med fettsidan ner i en medelstor stekpanna. Värm upp stekpannan på medelvärme och stek oavbrutet i 8–9 min, tills gyllene. Höj till hög värme och bryn köttets på alla sidorna i 30 sek.

Lägg över på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Köttet kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

Laga potatismos
2

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Rosta körsbärstomater
3

Under tiden, halvera körsbärstomater.

Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, socker, en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar i en ugnsform.

Rosta överst i ugnen i 15 min.

Tillsätt persilja
4

Skölj salladsmix.

Finhacka rosmarinblad.

Grovhacka persilja.

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda ner persilja i potatismos.

Koka rödvinssås
5

Hetta upp en stekpanna på medelvärme när det återstår 3 min av lammets tillagningstid.

Tillsätt smör, vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten, salt och en nypa peppar och sjud i 2–3 min.

När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix och en nypa salt och peppar i en skål.

Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till salladen.

Servera
6

Skär lamm i tjocka skivor.

Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar.

Skeda rödvinssås över köttet och toppa salladen med pumpakärnor.