Fritters är helt enkelt ett lite finare namn för biffar som vanligtvis består av grönsaker. I kvällens recept gör vi dem på riven rotselleri som får sällskap av ägg, lök, örtkryddor och riven gruyère innan vi steker dem gyllene och serverar med regnbågspommes på rödbeta, morot och palsternacka. Kvällens sallad gör vi på spenat och gurka och frittersen doppar vi i en krämig crème fraiche-dipp med dill och vitlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Rotselleri
(Innehåller Selleri)
25 g
Riven gruyère
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Bladpersilja
4 g
Hello Sunrise
(Innehåller Selleri, Senap)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
2 st
Palsternacka
½ st
Rödlök
2 st
Rödbeta
1 st
Morot
1 st
Gurka
1 portionspåse
Dill
60 g
Spenat
½ st
Vitlöksklyfta
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 st
Ägg (steg 2)
3 msk
Vetemjöl (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär morot (oskalad), palsternacka (oskalad) och rödbeta (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills gyllene och mjuka.
Finhacka persilja och rödlök [1/2 st, 2P].
Skala och riv rotselleri grovt.
Blanda rotselleri, Hello Sunrise, grönsaksbuljong, rödlök, persilja, gruyère [1/2 påse, 2P], ägg [2 st | 4 st], mjöl [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk I 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål
Skölj spenat.
Skär gurka i halvmånar.
Finhacka dill och finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Lägg spenat och gurka i en stor skål.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Skeda ut smeten till fritters (2 per person) direkt i stekpannan och platta till dem med en stekspade.
Stek i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
Fortsätt med resterande smet.
TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder.
TIPS: Använd två stekpannaor eller stek i omgångar till 4P.
Under tiden, blanda vitlök, dill, crème fraiche, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Rör ner olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i skålen med grönsaker.
Lägg upp fritters, sallad och rotfrukter på tallrikar.
Servera med en klick crème fraiche.