Sesamlax med klyftpotatis är en härlig fiskrätt med spännande tillbehör som ger perfekt kontrast i smak och textur på tallriken. Laxen blir panerad i sesamfrön och steks sen ljuvligt spröd. Under tiden sköter klyftpotatisen sig själva i ugnen. Vi svänger även ihop en fräsch äppelsallad med kål och morot, och en krämig persiljemajo.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
450
Sötpotatis
4
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
50
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1
Bladpersilja
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
10
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
60
Salladsmix
½
Citron
½
Äpple
1
Morot
1
Olivolja (steg 5)
1
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Skär (oskalad) sötpotatis i klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, Ay Cajun-ba, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene och mjuka.
Under tiden, skala morot i långa band med en potatisskalare.
Halvera, kärna ur och skär äpple [½ st, 2P] i tunna skivor.
Skär citron [½ st, 2P] i klyftor.
Finhacka persilja.
Lägg sesamfrön på en tallrik.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Panera lax i sesamfrön (inte på skinnsidan).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lax med skinnsidan neråt i 3-4 min. Vänd och stek i 3-5 min tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, blanda salladsmix, morot, äpple, olivolja [1 msk | 2 msk], en skvätt citronjuice, en nypa salt och peppar i en stor skål.
Blanda persilja, majonnäs och vatten [1 msk I 2 msk] i en liten skål.
Lägg upp sesamlax, klyftpotatis och äppelsallad på tallrikar.
Servera med persiljemajonnäs.