Ta sikte på Nordafrikas spets med vår glödande Shashuka som kommer att tända en låga för tunisisk kokonst i ditt hjärta. I rättens öga stoltserar ett stekt ägg som tillsammans med färsk koriander får dig att se god mat från ett helt nytt perspektiv.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2
Spiskummin, malen
1
Paprika
4
Grönsaksbuljong
1
Vitlöksklyfta
1
Koriander
1
Chiliflakes
25
Ketchup
½
Baguette
100
Grekisk salladsost
4
Saha-Ras
1
Paprika
1
Rödlök
1
Krossade tomater, vitlök & lök
1
Smör
2
Ägg
¼
Socker
½
Vatten
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka rödlök, vitlök och koriander. Kärna ur och skär paprikor i 1 cm stora bitar.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en ugnstålig stekpanna på medelhög värme. Fräs vitlök, rödlök och paprika i 2-3 min. Tillsätt Saha-ras, spiskummin, en nypa chili flakes. Fräs i 3-4 min. Tillsätt krossade tomater, ketchup, grönsaksbuljong, vatten* (se ingredienslistan), smör* och hälften av koriandern. Sjud i 5-6 min. Krydda med socker*, salt* och peppar* efter smak. TIPS: Har du inte en ugnstålig stekpanna? Häll över såsen i en ugnsform när den sjudit klart.
Ta fram en sked och gör en liten grop i tomatsåsen. Knäck ett ägg* i gropen. Fortsätt med resterande ägg*. Tillaga din shakshuka och pochera äggen i ugnen, tills vitan stelnat och gulan puffat upp sig men fortfarande är mjuk, ca 10-12 min.
Dela brödet [1/2 st, 2 pers] både på längden och höjden. Placera brödet på en plåt med bakpapper, ringla över olivolja* och krydda med en nypa salt*. Värm upp i ugnen, 4-5 min.
Smula salladsost över shakshukan och piffa till extra genom att strö över resterande koriander efter behag.
Duka fram tallrikar och placera shakshukan på ett underlägg på bordet. Servera med varm baguette vid sidan av.