Om du gillar indisk mat är du säkert bekant med butter chicken – en mild och krämig kycklinggryta som är en favorit hos många. Vår version är enkel att laga och kycklingen får härlig smak av att snabbmarineras i yoghurt, ingefära, spiskummin och vår egen kryddblandning Milda Mahal innan vi steker den och lagar den klassiska tomatsåsen. Vi serverar vår butter chicken med fluffigt basmatiris och en krispig sallad med morot och gurka.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Strimlad kycklingbröstfilé
½ st
Lök
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4 g
Kycklingbuljong
10 g
Ingefärspasta
2 g
Spiskummin, malen
4 g
Milda Mahal
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 burk
Tomatpuré
150 g
Basmatiris
1 st
Gurka
1 st
Morot
1 msk
Olivolja (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Smör (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 4)
3 msk
Vatten (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Blanda hälften av yoghurten, kyckling, Milda Mahal, ingefärspasta, spiskummin, olivolja [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål. Ställ åt sidan för att marinera.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka lök [1/2 st, 2P].
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 2–3 min, eller tills mjuk.
Tillsätt tomatpuré och stek i 30 sek.
Tillsätt kyckling och marinad och stek i 2–3 min under omrörning.
Tillsätt matlagningsgrädde, vatten [3 msk | 6 msk] och kycklingbuljong. Sänk till medellåg värme och sjud i 3 min.
Krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en generös nypa peppar.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Skala morot och gurka i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda gurka, morot, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål.
Lägg upp ris, kyckling och sallad i djupa tallrikar.
Toppa kyckling med resterande yoghurt och en nypa peppar.