Mac and cheese är en klassisk amerikansk rätt, och serveras vanligtvis som en makaronigratäng med massor av ost. I den här spännande varianten behåller vi de två huvudkomponenterna – pasta och ost – men använder oss av nya ingredienser för att ta middagen till en ny nivå. Vi kokar rigatoni och vänder den i en gräddig sås med misopasta, vitlök, purjolök, spenat och två sorters ost. Sedan toppar vi vår pasta med färsk rucola och harissakryddad olja med valnötter och chili flakes.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
½ st
Citron
4 g
Harissakrydda
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
100 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
15 g
Misopasta
(Innehåller Soja, Gluten, Vete)
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
2 st
Vitlöksklyfta
40 g
Rucola
1 st
Purjolök
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
½ g
Chiliflakes
1 msk
Smör (steg 2)
2 msk
Olivolja (steg 3)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [2 dl | 4 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek purjolök i 5–6 min, tills mjuk.
Under tiden, skölj rucola och spenat (var för sig).
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka valnötter.
Blanda harissa, valnötter, chili flakes [1/2 paket, 2P], en nypa salt och olivolja [2 msk | 4 msk] i en liten skål och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt miso [1/2 paket, 2P] och vitlök till pannan med purjolök och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Sänk till medelvärme och rör ner matlagningsgrädde, sparat kokvatten, gouda och finriven ost.
Rör ner pasta, spenat och en nypa peppar och sjud i 1–2 min, tills spenat är mjuk.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om pastan verkar torr.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med rucola och tillsätt en skvätt citronsaft.
Ringla harissaolja över rätten.