I kväll blir det pasta arrabiata. Arrabiata betyder “arg” på italienska, och betonar att poängen med rätten är att den ska vara stark. Vi lagar en mustig sås med blandfärs, schalottenlök, paprika, körsbärstomater, vitlök och chiliflakes. Samtidigt kokar vi rigatoni, som vi sen blandar med såsen. Vi toppar med ost och basilika och så är maten färdig!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 burk
Tomatpuré
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
1 st
Vitlöksklyfta
1 g
Chiliflakes
1 portionspåse
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Paprika
4 g
Vitlöksflörter
125 g
Körsbärstomater
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
160 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 3)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka pasta i 11–12 min, eller tills "al dente".
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1,5 dl | 3 dl] i en kopp. Häll av resterande vatten och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
Under tiden, tärna paprika i 2 cm stora bitar.
Finhacka eller pressa vitlök.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: "Al dente" betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs, körsbärstomater, paprika och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i 4–5 min, tills vegofärs är brynt och grönsaker är mjuka.
Rör i vitlök, Vitlöksflörter och chiliflakes och stek i ytterligare 1–2 min, tills väldoftande.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt balsamvinäger, sojasås [1/2 paket, 2P], tomatpuré, sparat pastavatten, smör [1 msk | 2 msk] och socker [1 tsk | 2 tsk] till stekpannan och rör om.
Sjud i 1–2 min, eller tills såsen har tjocknat.
Rör i färdig pasta.
Krydda med en nypa salt och peppar.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Lägg upp pasta i skålar. Riv basilika grovt. Strö över riven ost och basilika.