Här kommer ett recept med pannbiffar som du aldrig ätit dem förut! Svensk husmanskost i all ära, men i kväll byter vi ut de klassiska tillbehören potatis och lingonsylt mot cajunkryddat ris och en syrlig limedressing med majonnäs, gräddfil och snabbsyltad rödlök. Våra biffar får smak av vår egen kryddblandning Tex-Mex och sällskap av en färgglad gurk- och tomatsallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
225 g
Nötfärs
1 st
Lime
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 st
Tomat
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1 st
Gurka
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
5 g
Tex-Mex
½ g
Chiliflakes
½ st
Rödlök
½ msk
Smör till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Socker till inläggning
1
Ägg till biffar
½ tsk
Salt till biffar
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs Ay Cajun-ba i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka rödlök.
Skär lime i klyftor.
Blanda lök, en generös skvätt limesaft, salt och socker i en liten skål och ställ åt sidan.
Blanda färs, ströbröd, Tex-Mex, ägg, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Lägg i en rågad matsked med färs direkt i stekpannan och platta till den för att göra rustika biffar (3 per person).
Stek i totalt 5–6 min (vänd efter halva tiden), eller tills gyllene och genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
TIPS: 1) Färsen är mjuk, så vänd biffarna först när de har fått stekyta. 2) Stek i omgångar vid behov.
Under tiden, finhacka tomat och gurka.
Blanda tomat, gurka, olivolja, salt och chiliflakes i en skål.
Rör ner majonnäs och gräddfil i skålen med syltad rödlök precis innan servering.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris, pannbiffar och gurk- och tomatsallad på tallrikar.
Toppa pannbiffar med limedressing.