Souvlakikryddade koftas
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Souvlakikryddade koftas

Souvlakikryddade koftas

med dilltzatziki och oreganopotatis

Är koftas med tzatziki den grekiska motsvarigheten till våra svenska köttbullar med lingonsylt? Något att fundera på medan du svänger ihop kvällens kulinariska fullträff. Förutom koftas på blandfärs som vi smaksätter med souvlakikryddor och tzatziki som får ett extra lyft av färsk dill rostar vi klyftpotatis och lök och blandar dem sedan med färsk tomat och spenat. Sen är det bara att njuta av middagen!

Allergener:
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 st

Tomat

1 st

Gurka

30 g

Spenat

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

4 g

Souvlaki-kryddmix

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Dill

½ g

Torkad oregano

1 st

Rödlök

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

1 st

Ägg till koftas

½ tsk

Salt till koftas

¼ tsk

Salt till dressing

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2768 kJ
Energi (kcal)662 kcal
Fett30.4 g
varav mättat13.3 g
Kolhydrater64.2 g
varav socker8.7 g
Protein34.4 g
Salt5.4 g

Instruktioner

Rosta klyftpotatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, salt, oregano och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt

Gör koftas
2

Blanda färs, ägg, souvlakikrydda, ströbröd och salt i en stor skål.

Forma färsen till 8 cm långa koftas (3 per person) med fuktiga händer.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2–3 min, eller tills brynta.

Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.

Förbered grönsaker
3

Under tiden, skölj spenat.

Finhacka dill och finhacka eller pressa vitlök.

Skär lök i 1 cm breda klyftor.

När det återstår 15 min av potatisens tillagningstid, tillsätt lök på plåten och vänd runt. Rosta resterande tid.

Gör tzatziki
4

Grovhacka tomat.

Riv gurka grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren handduk.

Blanda gurka, dill, yoghurt, vitlök, salt och en nypa peppar i en skål. Ställ åt sidan.

Tillsätt tomat och spenat
5

Tillsätt tomat och spenat på plåten med potatis och vänd runt precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp potatis och grönsaker i djupa tallrikar.

Toppa med koftas och tzatziki.