En klassisk spaghetti carbonara är aldrig fel, men ibland är det kul att uppdatera de gamla favoriterna. I kväll lagar vi därför denna välkända pastarätt med en twist och använder kallrökt lax istället för fläskkött. Men vi lovar att såsen (med äggula, matlagningsgrädde och riven ost) blir minst lika krämig och god! Vi serverar vår pasta med färsk persilja och en zucchini- och tomatsallad med citrondressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Kallrökt lax
(Innehåller Fisk)
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
½ st
Citron
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Zucchini
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
2 st
Ägg (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [2 dl | 4 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, skala zucchini i långa band med en potatisskalare.
Skölj rucola.
Grovhacka persilja.
Finhacka kallrökt lax.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Blanda citronsaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor skål och ställ åt sidan.
Separera äggulor från äggvitor [2 st I 4 st].
Blanda äggulor, matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], finriven ost och grönsaksbuljong i en medelstor skål.
Krydda med en nypa peppar, vispa ihop med en gaffel och ställ åt sidan.
TIPS: Äggula gör såsen tjock och krämig!
När pastan är färdigkokt, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt spaghetti, äggblandning och sparat pastavatten.
TIPS: Tillsätt en skvätt extra vatten om pastan verkar torr.
Vänd ner kallrökt lax i pasta.
Vänd ner zucchini och tomat i skålen med citrondressing precis innan servering.
Lägg upp spaghetti carbonara i skålar.
Toppa med persilja och servera med zucchinisallad.