Att blanda sälta och sötma är ett gammalt trick, och det använder vi oss av till kvällens stekta ankbröst som serveras med klassisk lingonsylt! Andra goda tillbehör är ugnsrostad rosmarinpotatis och en krispig lyxsallad toppad med rostade valnötter. Och givetvis ska vi även ha en fantastisk sås – kvällens variant får smak av färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Rosmarin
4 g
Kycklingbuljong
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
50 g
Lingonsylt
400 g
Småpotatis
340 g
Ankbröst, sous vide
60 g
Salladsmix
1 st
Äpple
40 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
1 portionspåse
Bladpersilja
¼ tsk
Salt till sallad
¼ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sås
2 msk
Vatten till sås
Värm ugnen till 240 °/220 °C (varmluft).
Ta fram ankbröst så att de blir rumstempererade.
Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.
Halvera potatis.
Finhacka rosmarinsblad.
Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, rosmarin och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk och gyllene.
Under tiden, placera ankbröst i en kall och torr stekpanna med skinnsidan ner och värm till hög värme.
Stek anka med skinnsidan ner i 3 min, eller tills skinnet är gyllene och knaprigt.
Sänk till medelvärme. Vänd anka och stek ytterligare 1 min, eller tills genomvarm. Ställ åt sidan på en tallrik.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en medelstor skål.
TIPS: När du placerar ankbröstet i en kall panna som hettas upp blir skinnet krispigt och inget extra fett behövs.
Under tiden, finhacka persilja.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Skölj salladsmix.
Vänd ner äpple, salladsmix, salt, en nypa peppar och olivolja i skålen med valnötter.
Hetta upp samma stekpanna (med sky från ankan) på medelvärme.
Rör i matlagningsgrädde, kycklingbuljong, salt, persilja och vatten. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Skär ankbröst i tunna skivor.
Lägg upp potatis, anka och sallad på tallrikar.
Toppa anka med persiljesås och servera med lingonsylt.