Kött, sås, potatis och grönsaker serverar vi i kväll i form av en ytterst delikat och mättande kombination. Vi kokar morot och potatis och mosar dem till ett vackert orange morot- och potatismos. Köttet skär vi i medaljonger och steker till perfektion. Kvällens ljuvliga sås innehåller gräslök och crème fraiche, och så toppar vi härligheterna med stekt svamp och schalottenlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
1 st
Morot
300 g
Fläskytterfilé
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Gräslök
100 g
Champinjoner
1 st
Schalottenlök
4 g
Kycklingbuljong
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Smör (steg 1)
1 msk
Smör (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och morot i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och morot i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet. Mosa potatis och morot tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], smör [1 msk I 2 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, skär svamp [1/2 paket, 2P] i kvartar.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Finhacka gräslök.
På en separat skärbräda, skär fläsk i medaljonger (3 per person) och krydda med salt och peppar.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp och schalottenlök i 3-4 min, tills svamp är mjuk och schalottenlök är karamelliserad.
Krydda med en generös nypa salt och peppar, och ställ åt sidan på en tallrik.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme, och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek kött i 2-3 min per sida, tills brynt och gyllene.
Sätt åt sidan på en tallrik.
Sänk till medelvärme och tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl], kycklingbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös nypa peppar till stekpannan. Sjud i 1 min.
Rör i kött, crème fraiche och gräslök (spara lite till garnering) och sjud i ytterligare 1 min, tills såsen är genomvarm.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Lägg upp morot- och potatismos och kött på tallrikar.
Toppa med gräslökssås, svamp och schalottenlök.
Garnera med resterande gräslök.